Het Russische leger zou in de huidige verzwakte staat niet kunnen functioneren in Oekraïne, als het kernwapens zou inzetten, volgens het Institute for the Study of War (ISW). Deze Amerikaanse denktank stelt dat retoriek van het Kremlin rondom de inzet van kernwapens hol is.

Recentelijk riep de Tsjetjeense leider Ramzan Kadyrov, die Rusland helpt bij de oorlog in Oekraïne, op tot de inzet van kleine, tactische kernwapens.

Kadyrov sprak zaterdag de noodzaak van “drastische maatregelen”. Van het “instellen van een staat van beleg” in door Rusland bezette gebieden tot het “gebruik van tactische kernwapens”.

Het gaat hierbij om kernbommen met een lage explosieve kracht die op kleine schaal materieel, soldaten en gebouwen kunnen vernietigen. Het nut zit vooral in het radioactief besmetten van gebieden, zodat ze onbegaanbaar worden. Hiermee kan een tegenstander in theorie gedwongen worden zich te verplaatsen naar strategisch nadelige gebieden.

Kans op gebruik kernwapens klein

Afgelopen maand dreigde de Russische president Poetin ook al met het gebruik van kernwapens. Dat deed hij in een toespraak waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie van reservisten voor het Russische leger aankondigde.

Volgens meerdere experts is de kans dat het Kremlin nucleaire middelen inzet minimaal. Maar ook niet nihil, zoals Clingendael Oosteuropa-deskundige Bob Deen benadrukt op Twitter.

Volgens het ISW is het Russische leger, ondanks het feit dat men over het benodigde nucleaire materieel bezit en getrainde eenheden heeft, niet goed voorbereid op het vechten op een nucleair slagveld.

De denktank stelt dat de Russische troepen momenteel uit een "chaotische opeenhoping" bestaan van "uitgeputte" soldaten, haastig gemobiliseerde reservisten en huurlingen waarvan niet te veel verwacht moet worden. In de afgelopen weken leed het Russische leger in Oekraïne pijnlijke nederlagen.

Het gebruik van tactische kernwapens zou de problemen van het Russische leger in Oekraïne alleen maar vergroten, betoogt het ISW. Grote gebieden zouden onbegaanbaar worden en oprukken op het slagveld zou onmogelijk zijn.

'Dreigementen bedoeld om verwarring te zaaien'

Het ISW ziet dat vooral op de Russische staatstelevisie en onder militaire bloggers gesproken wordt over de inzet van tactische kernwapens.

De radicale retoriek sijpelt wel door naar het Kremlin. Zo nam niet alleen de Tsjetjeense leider Kadyrov de dreigementen over, maar ook voormalig president en medevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad Dmitry Medvedev. Laatstgenoemde waarschuwde Oekraïne en haar bondgenoten dat Rusland kernwapens zou kunnen gaan inzetten in het conflict.

De meeste experts en analisten achten de kans klein dat Rusland daadwerkelijk kernwapens inzet. Het hoofddoel van president Poetin lijkt vooralsnog om westerse landen af te schrikken om meer wapensteun te leveren aan Oekraïne.

Lees ook: Als Rusland nucleaire wapens inzet in oorlog met Oekraïne, zal NAVO waarschijnlijk met conventionele wapens terugslaan, denkt politiek-militaire expert